Dry needling

dry needling in maarssenbroek


Dry Needling is een westerse behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden die in triggerpoints (spierverhardingen) in de spier worden geplaatst met als doel de pijnlijke spier te ontspannen en zo snel en effectief mogelijk pijndemping te krijgen. Dry Needling is gebaseerd op kennis van de anatomie, neurofysiologie en pijnsystemen en onderscheidt zich daarmee van acupunctuur. Sinds 2007 is Dry Needling in Nederland een specialisatie binnen de fysiotherapie en opgenomen in het beroepsprofiel van het KNGF.

Voor wie is Dry Needling?

Dry Needling kan in veel gevallen worden toegepast, o.a. bij alle klachten aan de spieren, maar ook bij een hernia, hoofdpijn en migraine klachten. Voor meer informatie over Dry Needling bij achillespeesklachten klik hier.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de triggerpoint wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een dof soort kramp en dit kan ook op afstand gevoeld worden in been, arm of hoofd. Daarna ontspant de spier zich direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Is Dry Needling gevaarlijk?

Nee, Dry Needling is niet gevaarlijk mits het goed wordt toegepast. De fysiotherapeut die deze behandeling toepast heeft examen gedaan en is dus bevoegd om deze therapie te gebruiken. Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan maar deze zijn onschuldig.

Wordt Dry Needling vergoed door de zorgverzekeraar?

Ja, deze therapie valt onder het domein van de fysiotherapie en wordt, mits u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie, volledig vergoed.